<\/span><\/h3>\nZanim przejdziemy do konkret\u00f3w, jak zrobi\u0107 ciasto na tortille, warto przygotowa\u0107 wszystkie niezb\u0119dne sk\u0142adniki<\/b>. W tym przypadku b\u0119dzie to naprawd\u0119 niewiele rzeczy<\/b>. Ot\u00f3\u017c potrzebujesz: ok. 2 i 1\/4 szklanki m\u0105ki pszennej<\/b> (mo\u017cesz te\u017c u\u017cy\u0107 m\u0105ki pe\u0142noziarnistej), 1\/2 \u0142y\u017ceczki soli<\/b>, troch\u0119 oleju<\/b> (ok. 2 \u0142y\u017cki) oraz 3\/4 szklanki ciep\u0142ej wody<\/b>. Opcjonalnie, dla lepszego smaku, mo\u017cesz doda\u0107 \u0142y\u017ck\u0119 \u015bci\u015ble tajnego sk\u0142adnika – mase\u0142ka. <\/p>\n<\/span>Jak zrobi\u0107 ciasto do tortilli krok po kroku?<\/span><\/h3>\nA wi\u0119c zaczynamy! Po zebraniu wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w, przyszed\u0142 czas na przygotowanie ciasta do tortilli<\/b>. Pierwszym krokiem jest po\u0142\u0105czenie suchej m\u0105ki i soli<\/b>. Wystarczy, \u017ce wrzucisz je do miski i delikatnie rozrabiasz \u0142y\u017ck\u0105<\/b>. Nast\u0119pnie dodawaj ciep\u0142\u0105 wod\u0119 i olej do suchej mieszanki, ca\u0142y czas mieszaj\u0105c. Gdy sk\u0142adniki b\u0119d\u0105 sprawnie \u0142\u0105czone ze sob\u0105, mo\u017cemy przej\u015b\u0107 do kolejnego etapu, czyli wyrabiania ciasta<\/b>.<\/p>\n<\/span>Wyrabianie ciasta tortille \u2013 czyli jak zrobi\u0107 ciasto na kartacze<\/span><\/h3>\nCiasto na tortille powinno by\u0107 elastyczne i mi\u0119kkie<\/b>, ale nie klej\u0105ce si\u0119 do r\u0105k. Osobi\u015bcie przypomina mi troch\u0119 ciasto na kartacze<\/b> – wie kto\u015b mo\u017ce, o czym m\u00f3wi\u0119? \ud83d\ude09 Je\u015bli ciasto jest zbyt suche, mo\u017cesz doda\u0107 odrobin\u0119 ciep\u0142ej wody. Je\u015bli za\u015b jest zbyt klej\u0105ce, posyp je nieco m\u0105k\u0105. Wyrabianie ciasta powinno trwa\u0107 oko\u0142o 5 minut<\/b> \u2013 celujemy w uzyskanie g\u0142adkiej, elastycznej konsystencji<\/b>. <\/p>\n<\/span>Ci\u0105g dalszy przygody z ciastem na tortille<\/span><\/h3>\nKiedy ciasto b\u0119dzie gotowe, mo\u017cemy przej\u015b\u0107 do kolejnego kroku, jakim jest pozostawienie ciasta do odpoczynku<\/b>. Przykryj je wilgotn\u0105 \u015bciereczk\u0105 i odstaw na 15-30 minut<\/b> – to pozwoli wyrobi\u0107 si\u0119 idealnej teksturze ciasta. <\/p>\n<\/span>Tortille w praktyce \u2013 jak si\u0119 robi ciasto na tortille?<\/span><\/h3>\nJu\u017c prawie ko\u0144czymy! Teraz pora na przygotowanie tortilli. Podziel ciasto na porcje<\/b> (jej ilo\u015b\u0107 zale\u017cy od tego, ile tortilli chcia\u0142by\u015b uzyska\u0107). Ka\u017cd\u0105 porcj\u0119 rozwa\u0142kuj<\/b> na cienkim placek. Je\u017celi chodzi o wielko\u015b\u0107, raczej nie ma zasady – dopasuj j\u0105 do swojego sprz\u0119tu kuchennego<\/b> (czyli patelni) i swoich upodoba\u0144. <\/p>\n<\/span>Podgrzewanie tortilli \u2013 ostatni etap<\/span><\/h3>\nOstatnie kroki, jak zrobi\u0107 ciasto tortille, to ju\u017c czysta przyjemno\u015b\u0107 i spory apetyt! Rozgrzej patelni\u0119 z odrobin\u0105 oleju<\/b> na \u015brednim ogniu. Gdy b\u0119dzie odpowiednio gor\u0105ca, po\u0142\u00f3\u017c tortill\u0119 na jej powierzchni. Smakowitym znakiem gotowej tortilli s\u0105 z\u0142ote plamki<\/b> na jej powierzchni. Upiecz tortille po jednej stronie przez oko\u0142o 30-40 sekundy, a nast\u0119pnie przewr\u00f3\u0107 na drug\u0105 stron\u0119 i sma\u017c przez kolejne 30-40 sekundy.<\/p>\n<\/span>I gotowe! Przyjemnego degustowania!<\/span><\/h3>\nNo dobrze, to by by\u0142o na tyle. Tyle wystarczy, \u017ceby m\u00f3c si\u0119 z powodzeniem pochwali\u0107 znajomym, jak zrobi\u0107 ciasto na tortille i jak si\u0119 robi ciasto na tortille. Mo\u017cesz eksperymentowa\u0107 z r\u00f3\u017cnymi dodatkami do tortilli, je rozk\u0142adaj\u0105c na placku czy podaj\u0105c jako smako\u0142yki do dipowania w swoim ulubionym sosie. Teraz tylko ciesz si\u0119 samodzielnie przygotowanymi tortillami i smacznego!<\/p>\n
<\/span>Reasumuj\u0105c sekrety domowej roboty tortilli<\/span><\/h3>\nOpanowanie sztuki przyrz\u0105dzania ciasta na tortille wcale nie jest trudne, a efekt zdecydowanie wart jest zachodu! Wystarczy zaledwie kilka sk\u0142adnik\u00f3w, takich jak m\u0105ka, s\u00f3l, olej i ciep\u0142a woda, aby przekszta\u0142ci\u0107 te proste produkty w pyszne, mi\u0119kkie i elastyczne placki. Klucz do sukcesu tkwi w po\u0142\u0105czeniu suchych sk\u0142adnik\u00f3w, w\u0142a\u015bciwym wyrabianiu ciasta oraz pozostawieniu go do odpoczynku. Wszystko to sprawia, \u017ce samo ciasto staje si\u0119 przypominaj\u0105ce ciasto na kartacze. Po upieczeniu na patelni tortille nabieraj\u0105 pi\u0119knych, z\u0142otych plamek – sygna\u0142, \u017ce to ju\u017c czas na degustacj\u0119!<\/p>\n
Wasze podej\u015bcie do tego artyku\u0142u pozwoli Wam odkry\u0107 tajniki domowych tortilli krok po kroku, od przygotowania ciasta, przez wyrabianie, a\u017c po podgrzewanie gotowych p\u0142askich plack\u00f3w. Nie tra\u0107cie czasu na zastanawianie si\u0119, jak si\u0119 robi ciasto na tortille – zamiast tego eksperymentujcie z r\u00f3\u017cnymi nadzieniami oraz sposobami podania. Ten umiej\u0119tno\u015b\u0107 b\u0119dziecie mogli pochwali\u0107 si\u0119 swoim znajomym oraz uprzyjemni\u0107 sw\u00f3j czas sp\u0119dzony nad ulubionymi daniem.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Tortille to niezwykle popularny i wszechstronny dodatek do wielu da\u0144, znany przede wszystkim z kuchni meksyka\u0144skiej. Je\u015bli chcesz…\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3948,"comment_status":"","ping_status":"","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"csco_singular_sidebar":"","csco_page_header_type":"","csco_page_load_nextpost":"","csco_post_video_location":[],"csco_post_video_url":"","csco_post_video_bg_start_time":0,"csco_post_video_bg_end_time":0,"footnotes":""},"categories":[238,240,269],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3949"}],"collection":[{"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3949"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3949\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3948"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3949"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3949"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/e-strada-ex.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3949"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}